post

På många håll i världen finns särskilda krav på att hotell både redovisar energiförbrukning, och begränsar omfattningen på uppvärmningen under årets varmaste period. Trots strikta krav kan man, åtminstone på fyr- och femstjärniga hotell, förvänta sig ganska stora möjligheter till att individuellt justera uppvärmningen på det egna rummet. En av anledningarna till detta är att många exklusiva hotell väljer att installera golvvärme i rummen. Då golvvärmesystem ger stor effekt till förhållandevis låg strömförbrukning är det ett av flera sätt att ge besökarna komfort oavsett de ofta rigorösa miljö- och energikrav som ställs på verksamheten.

fire-63881_960_720

Hur man än ser på saken så förväntar man sig som hotellbesökare en viss nivå av bekvämlighet. Utöver adekvat uppvärmning ser man gärna att badrum och toalett ger någon form av möjlighet till torkning och uppvärmning av, exempelvis, handdukar. Många hotell löser detta genom att montera värmeledningarna på ett sådant sätt att de integreras med ett torkställ. Ytterligare ett exempel på smart och effektiv planering av ett hotells energiutgift.

För att återgå till värmegolv. Utöver att skapa ökad bekvämlighet ger de även rummen en större funktionell yta. Främst genom att de minskar behovet av traditionella värmeelement. Då elementen inte bara hindrar optimal möblering, eftersom deras nytta minskar om de blockeras, kan de även i viss utsträckning vara allergi- och hälsorisker då de lätt ansamlar damm. På så sätt ger golvvärme väldigt många fördelar, åtminstone för gäster.

Är det värt besväret?
Tyvärr är det så att man i de flesta fall endast hittar bra golvvärme på de dyrare och mer exklusiva hotellen. Frågan är om det verkligen är så viktigt att man bör se det som värt att betala extra för. Detta är något man helt enkelt individuellt måste ta ställning till. Det blir förmodligen omständligt att alltid utesluta vissa hotell som möjliga alternativ, endast för att de saknar en viss sorts uppvärmningssystem. Vad som kan konstateras är att golvvärme i stort sett är en garant för avsevärt mycket bekvämare inomhusklimat. Särskilt om den finns i kombination med bra ventilation. Därför tycker åtminstone vi att man vid planerat långvarig vistelse bör överväga att söka upp ett hotell med både golvvärme och aktiv ventilation.